1971

Ženska ekipa

Z izgradnjo asfaltnega igrišča leta 1971 pri Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje je rokomet v Grosupljem dobil novo vzpodbudo. Pobudo za ustanovitev ženske ekipe je dal Andrej Ambrožič, učitelj športne vzgoje na tej šoli. V šolskem letu 1972/73 je med učenkami sedmega in osmega razreda izbral ekipo deklet in začeli so se prvi treningi. Kot zanimivost naj povem, da je bil njegov pristop za takratne čase nadvse profesionalen, saj je pred vključitvijo učenk, najprej v rokometni krožek v osnovni šoli in nato v klub, s tem seznanil njihove starše, in sicer tako, da jih je obiskal kar na domu.

Verjetno se je že takrat zavedal, da brez pristanka staršev ženska ekipa ne bo dolgo obstala. Časi so bili drugačni, šport, še posebej za dekleta, pa ne prva izbira. Obiska Andreja Ambrožiča pri mojih starših ne bom pozabila, ker mi je odprl vrata v šport, ki bi drugače najbrž za vedno ostala zaprta. Poleg Andreja Ambrožiča so bili trenerji še Janko Kralj, Dušan Marinčič in Ludvik Mehle. Dekleta, ki so se v sedmih let obstoja ženske ekipe med leti 1973 in 1980 ukvarjala z rokometom v Grosupljem, so bila Zdenka Pajč, Karmen Binder, Andreja Makovec, Lidija Knep, Zlata Šteh, Mojca Trošt, Mojca Rus, Cirila Štrubelj, Vera Zupančič, Silva Jeršin, Brigita Šeme, Lučka Likar, Marija Zupančič, Sonja Gale, Mirjam Delkov, Malči Nose, Marjeta Zupančič, Sonja Kocjan, Helena Šeme, Lea Trontelj, Darja Trontelj, Meta Javornik, Simona Blažič, Tatjana Perme, Lidija Nučič in Vlasta Rus. Danes med nami ni več Zlate Šteh, Sonje Kocjan in Lee Trontelj.

Zares se je s tekmovanji začelo v sezoni 1973/74 z nastopanjem v dolenjski ligi, v sezonah 1974/75 in 1975/76 pa nadaljevalo v močnejši ljubljanski conski ligi, v kateri so nastopale še ekipe Kočevja, Novega mesta, Zagorja, Krmelja, Sevnice, Radeč, Hrastnika ... Po uveljavitvi znamenitih »portoroških« sklepov, s katerimi so bile v tekmovalni sistem uvedene selekcije, je ekipa od sezone 1976/77 pa do konca sezone 1979/80 spet nastopala v dolenjski ligi skupaj s Kočevjem, Ribnico, Sodražico, Stično, Šentvidom pri Stični… Posebno doživetje in hkrati razkošje je bilo igrati v dvorani, zato je sodelovanje na odprtem zimskem prvenstvu Slovenije v rokometu (zimska liga) v Hali Tivoli v Ljubljani v sezonah 1974/75 in 1975/76 ostalo v še toliko prijetnejšem spominu.